PROJECTS

High-Quality Design

Untitled.jpg
Untitled.jpg

press to zoom
1dHockey_House_MasterBedrCopy_op_640x425.jpg
1dHockey_House_MasterBedrCopy_op_640x425.jpg

press to zoom
1aHockey_House_KitchenDinCopy.jpg
1aHockey_House_KitchenDinCopy.jpg

press to zoom
Untitled.jpg
Untitled.jpg

press to zoom

HILL STREET HOUSE

Originally a solid 1950s weatherboard house, this house is on an elevated urban site overlooking the Waimea Plains.
The clients didn't want to move from this site and so decided instead to open up the spaces, extend outdoor living and make the most of the all day sun and views.

MichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior1.jpg
MichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior1.jpg

press to zoom
2aMichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior3.jpg
2aMichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior3.jpg

press to zoom
2eMichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_interior3.jpg
2eMichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_interior3.jpg

press to zoom
MichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior1.jpg
MichaelReid_residentialalterationsandadditions_WhiteRoadHouse_exterior1.jpg

press to zoom

HOPE HOUSE

Restrictive town planning requirements to a small rural section created challenges in adding space to what was a farm workers single storey cottage.

A local heritage house helped provide some context and another floor was

added upstairs with views to the mountains- all within a colonial-regency form. Steel beams and hyjoist floor beams upstairs enabled areas to be

opened up into more usable spaces.


This design was the Winner of the "Residential Alterations and Additions Design Award 2011 for Nelson/Marborough"

Untitled.jpg
Untitled.jpg

press to zoom
3f20110603_MichaelReid-3713.jpg
3f20110603_MichaelReid-3713.jpg

press to zoom
3brsz_front-exterior-pan_op_640x225.jpg
3brsz_front-exterior-pan_op_640x225.jpg

press to zoom
Untitled.jpg
Untitled.jpg

press to zoom

MAHANA HOUSE

The site is a 35 acre block with views ranging from the Waimea Estuary to Durville Island and the Richmond Ranges.
Vehicles arrive up a winding driveway from the valley below until they come to entry gates and a farmhouse style courtyard.
This house is kinked to ensure all day sun to all Living and Bedroom areas and is on one level. The large garage is linked by a passage to the house.

4a340kb_file_size.jpg
4a340kb_file_size.jpg

press to zoom
4f.jpg
4f.jpg

press to zoom
4b.jpg
4b.jpg

press to zoom
4a340kb_file_size.jpg
4a340kb_file_size.jpg

press to zoom

LIGAR BAY HOLIDAY HOUSE – GOLDEN BAY

The clients came with a concept sketch done by Alanna Harrington a designer friend of theirs. I then translated these concept sketches into building consent drawings.
The site offers views to the beach which is 100 metres away and of surrounding hills and although not a large footprint, enables  a plan which includes three bedrooms plus an extra bedroom/studio over the Garage through the clever use of different floor levels. There are two decks on the Ground floor and one on the upper floor offering outdoor living.
The North facing deck has a mechanical louver over it allowing the clients to control the amount of summer sun into the Living Areas. Cladding is stained cedar vertical boarding.